skip to Main Content
Stockholms Glömda Bunkrar1
Stockholms Glömda Bunkrar1
Stockholms Glömda Bunkrar2
Stockholms Glömda Bunkrar3
Stockholms Glömda Bunkrar4
Stockholms Glömda Bunkrar5
Stockholms Glömda Bunkrar1Stockholms Glömda Bunkrar2Stockholms Glömda Bunkrar3Stockholms Glömda Bunkrar4Stockholms Glömda Bunkrar5

Är också du nyfiken på mystiska betongkonstruktioner du sett uppe på höjder eller vid Stockholms infarter? Märkliga rundlar av betong och natursten. Betongkanter i gräset. Pianoliknande betongklossar. En Stockholmiana av Karl-Gunnar Norén, Stockholms glömda bunkrar.

Lite vagt har du förstått att de ingått i beredskapen, samlingsnamnet för tiden 1939–45, då våra grannländer antingen anfölls eller ockuperades. I så fall har du helt rätt. Även om det då främst var Sveriges gränser i norr, söder och väster som befästes, har också Stockholm försvarsanläggningar från den tiden.

Åtskilligt av det fasta försvaret är raserat, men visst finns det lämningar kvar, både synliga och dolda. Dock inte mer dolda än att de kan upptäckas med hjälp av en GPS-mottagare, eller helt enkelt genom de spår som fortfarande är synliga om man vill leta. Visste du att det fanns ett fullt befäst krigsflygfält i Skarpnäck? Nu finns det svar på frågor du haft eller kanske inte visste att du hade. När byggdes dessa anläggningar och för vilket ändamål? Var Sverige hotat på allvar, eller var det mest så att vi upplevde ett hot?

Ta med Guiden till Stockholms glömda bunkrar på ett dussin promenader i Stockholms samtidshistoria och upptäck själv! Se med nya ögon på Blockhusudden, Tantolunden, Lill-Jansskogen och andra kända eller okända ställen. Alla platserna kan nås med SL och promenaderna ger både fina utsikter och motion som bonus. Femtioåriga flygbilder, dokument ur Krigsarkivet och bilder av värn innan de raserades gör dina egna upplevelser tydligare. Med lättlästa kartor, detaljerade anvisningar och bilder hittar du vägen rätt in i historien. 168 sidor, fyrfärgstryck, guideboksformat 120 x 210 mm, ISBN 91-975634-6-8

utdrag

BOKBESTÄLLNING

Stockholms glömda bunkrar
190 kr
Priset gäller försäljning i Sverige och inkluderar moms och frakt.
Beställningen betalas med bifogad faktura inom 10 dagar.

    Mall kasse 2

    Beställningar från Norge hänvisar vi till vår generalagent www.orsajarn.se

    Beställningar från Danmark hänvisar vi till vår generalagent www.smedjeriet.dk

    Försäljning till övriga länder beror på vilket land det gäller. Mejla info@ninor.se för särskild behandling.

    Back To Top