skip to Main Content
Tobruk1
Tobruk1
Tobruk2
Tobruk3
Tobruk4
Tobruk5
Tobruk6
Tobruk7
Tobruk1Tobruk2Tobruk3Tobruk4Tobruk5Tobruk6Tobruk7

Varför är Tobruk så viktigt i andra världskriget? Det var just den viktiga hamnen Tobruk som var åtråvärd för både Hitler och britter. Utan att erövra Tobruk kunde Rommel inte framrycka mot Nilens delta och Suezkanalen. Utan Tobruk stannade hans planer av. Tidigt 1941 nådde Hitlers Tredje rike sin höjdpunkt efter att erövrat eller lierat sig med nästan hela Europa. För Storbritannien såg det riktigt illa ut eftersom även Egypten och Suezkanalen och därmed det brittiska imperiet var hotat. I april 1941 stod den segerrika tyska armén utanför Tobruk där försvaret var illa rustat. Med nöd och näppe hade de sista australiensiska bataljonerna räddat sig in i fästningen och bemannat de stödjepunkter som italienarna lämnat knappt tre månader tidigare.

Premiärminister Churchills order var att till varje pris hålla Tobruk två månader. Under general Leslie Morsheads skickliga ledning och genom soldaternas personliga mod lyckades australiensiskt infanteri slå tillbaka general Erwin Rommels pansardivisioner. Tobruk hölls inte bara 60 utan 242 dagar, Nazitysklands första motgång. Då australiensarna hejdade den tysk-italienska framryckningen fick kriget kring Medelhavet och Mellersta östern ett förlopp som bäddade för segern över Nazityskland. Tobruks motstånd bidrog också till att övertyga USA om att det hade en avgörande roll att spela i den europeiska konflikten.

Tobruk 1941 – australiensarna som hejdade Rommel bygger på författarens research på slagfältet, arkivstudier i Australien och Tyskland och inte minst samtal med veteraner. Utdrag ur dagböcker och brev från bägge sidor visar på soldaternas vardag och villkor. Ett tydligt kartmaterial och noggranna referenser gör det möjligt för läsaren att bilda sig en unik förståelse av en av andra världskrigets avgörande händelser.

utdrag

BOKBESTÄLLNING

Tobruk 1941
255 kr

Priset gäller försäljning i Sverige och inkluderar moms och frakt.
Beställningen betalas med bifogad faktura inom 10 dagar.

    Mall kasse 2

    Beställningar från Norge hänvisar vi till vår generalagent www.orsajarn.se

    Beställningar från Danmark hänvisar vi till vår generalagent www.smedjeriet.dk

    Försäljning till övriga länder beror på vilket land det gäller. Mejla info@ninor.se för särskild behandling.

    Back To Top