skip to Main Content
Polarmat 1
Polarmat 1
Polarmat 2
Polarmat 3
Polarmat 4
Polarmat 5
Polarmat 6
Polarmat 1Polarmat 2Polarmat 3Polarmat 4Polarmat 5Polarmat 6

Polarexpeditionernas proviant 1872–1949 är den första boken om den proviant Amundsen, Andrée, Shackleton och andra polarfarare förde med sig eller skaffade på plats under sina expeditioner i Arktis och Antarktis. Det är andra gången K-G Norén skriver om specifika ämnen som rör utforskningen av polartrakterna kring början av nittonhundratalet:

”Då jag gick igång med projektet Polarfararnas kläder upptäckte jag till min förvåning att området polarkläder var fullständigt outforskat, berättar K-G Norén. Polarforskare i Sverige och utomlands tyckte det var intressant och värdefullt att jag tog tag i detta. Även Svenska Polarklubben och Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi SSAG gav uttryck för att det var ett viktigt område att ge sig i kast med. Det visade sig under arbetets gång att också frågan om provianten var styvmoderligt behandlad. Eller rättare sagt: inte behandlad alls. Det fanns inget annat att göra än att gå igång också med detta ämne. Jag hann precis avsluta researchen innan coronapandemin bröt ut. Nu är berättelsen om provianten klar.”

Polarexpeditionernas proviant 1872–1949 är ingen akademisk avhandling, utan tolv populärhistoriska berättelser, sex från Arktis, sex från Antarktis. Berättelserna bygger på fakta ur forskningsbibliotek i Sverige, Norge, Danmark, Storbritannien och USA. Texten är förankrad i en notapparat och hela boken är indexerad. Det hindrar inte att det är spännande historier som berör.

Boken finns att köpa i bokhandel, internetbokhandel och här på Nielsen & Noréns hemsida.

Lyssna på Karl-Gunnar Norén när han från Sjöhistoriska Museet berättar om bokprojektet Polarexpeditionernas proviant 1872–1949:
Tid: 3 min

BOKBESTÄLLNING

Polarfararnas proviant 1872–1949
325 krPriset gäller försäljning i Sverige och inkluderar moms och frakt.
Beställningen betalas med bifogad faktura inom 10 dagar.

    Mall kasse 2

    Beställningar från Norge hänvisar vi till vår generalagent www.orsajarn.se

    Beställningar från Danmark hänvisar vi till vår generalagent www.smedjeriet.dk

    Försäljning till övriga länder beror på vilket land det gäller. Mejla info@ninor.se för särskild behandling.

    Back To Top